Kisik u krvi

3. studenog 2014 Newsletter, Proizvodi 0

Razina kisika u krvi je mjera kojom se određuje kolika je količina kisika u pacijentovoj krvi. Najmanje 95% crvenih krvnih stanica u uzorku trebalo bi prenositi kisik kako bi se u potpunosti zadovoljile potrebe organizma. Kisik je potreban za velik broj staničnih procesa, posebno u mozgu. Ova je mjera važan indikator zdravstvenog stanja, a također je poznata pod nazivom “zasićenost krvi kisikom”.
Niske razine kisika u krvi moguće su kao posljedica nepravilnosti u radu pluća ili srca. U pravilu srce pumpa deoksigeniranu krv u pluća u kojima se događa izmjena plinova, zamjena ugljikova dioksida (koji je otpadna tvar) svježim kisikom. Kod svakog protoka određen postotak crvenih krvnih stanica propustit će ovu izmjenu, ali test razine kisika u krvi trebao bi pokazivati da 95% do gotovo 100% krvnih stanica prima kisik i opskrbljuje ostale stanice dovoljnom količinom kako bi one mogle funkcionirati.
Ako srce ne pumpa krv učinkovito ili ako pacijentova pluća slabo funkcioniraju, razina kisika u krvi počet će padati. Pacijenti mogu postati cijanotični, te dobiti plavkasta obojenja na ekstremitetima. Također bi moglo doći do zadihanosti te iscrpljenosti. Na kraju, manjak kisika može prouzrokovati odumiranje tkiva ne samo u ekstremitetima nego i u vitalnim organima kao što je mozak. Ako pacijent ima nisku razinu kisika, potrebno je odmah reagirati odgovarajućim tretmanom kako bi se razina kisika podigla, a zatim otkriti zašto je uopće došlo do pada kisika u krvi. Uzrok je potrebno otkriti kako bi liječnik mogao izravno na njega utjecati.
Jedan od načina procjenjivanja razine kisika u krvi je neinvazivan i vrlo jednostavan. Sastoji se od pričvršćivanja uređaja koji se zove pulsni oksimetar na pacijentov prst. Ovaj uređaj odašilje svjetlost kroz nokat prsta te procjenjuje zasićenost kisikom na temelju toga kako se svjetlost ponaša. Invazivan način mjerenja podrazumijeva izravno uzimanje uzorka krvi iz arterije radi analize plinova u arterijskoj krvi. Prilikom ove analize zdravstveni djelatnici usredotočeni su na razine kisika, ugljikovog dioksida i bikarbonata u pacijentovoj krvi.
Hitna terapija za nisku razinu kisika u krvi uključuje povećanje količine kisika koju pacijent udiše. Pacijentima se daje mješavina plinova ili čisti kisik. Pacijentu će možda biti potrebna intubacija ako dišni put nije stabilan, a može disati i kroz masku ili nosnu kanilu. Nakon što se razina kisika podigne, liječnik obično šalje pacijenta na dodatne pretrage kako bi se doznali uzroci, te kako bi se osmislila terapija. Primjerice, pacijent kojemu je dijagnosticirana astma možda će trebati novu terapiju za astmu kako bi dišni putovi bili funkcionalni.

 

Veliki izbor pulsnih oksimetara
AKCIJA 7% POPUSTA NA PULSNE OKSIMETRE TRAJE DO SUBOTE, 8.11.2014.
Narucite

Radi konzultacije, kontaktirajte naše kolege

Interesting Image

na telefon 01/ 36 37 453

emailom: kvantum-tim@kvantum-tim.hr