55. Alkohol povoljno utječe na biomarkere povezane s rizikom za KBS

16. studenog 2012 Newsletter 0

Rizici za nastanak koronarne bolesti srca bili su slični kod osoba koje piju pivo, vino ili žestoka alkoholna pića.

Umjerena konzumacija alkohola povezana je s nižim rizikom za koronarnu bolest srca (KBS).

U nedavno provedenom sustavnom pregledu studija o intervencijama povezanim s alkoholom, istraživači su procijenili učinke konzumiranja alkohola na biološke markere povezane s rizikom za koronarnu bolest srca kod pacijenata koji nisu imali već postojeće bolesti krvožilnog sustava.

Ukupno 44 studije su sadržavale podatke koji su bili kompatibilni te su se mogli zajednički analizirati.

U tim studijama, volonteri su konzumirali određene dnevne količine alkohola (studije tijekom kojih je pacijentima bilo dozvoljeno piti “uobičajeni alkohol” uz alkohol konzumiran zbog istraživanja su bile isključene).

Razine biomarkera mjerene su tijekom razdoblja konzumiranja alkohola i tijekom razdoblja bez konzumiranja alkohola.

Uočena je značajna povezanost između količine konzumiranog alkohola i razine HDL kolesterola: prosječna razina HDL kolesterola porasla je za 6.4 mg/dL nakon 1 do 2 pića, za 9.1 mg/dL nakon 2 do 4 pića, te za 12.5 mg/dL nakon 5 pića.

Konzumacija alkohola na sličan način podigla je razine apolipoproteina A1 (povoljan učinak), ali nije utjecala na ukupni kolesterol, LDL kolesterol, trigliceride ili razine lipoproteina (a).

Osim toga, konzumiranje alkohola znatno je snizilo razine fibrinogena i podiglo razine adiponektina (također povoljni učinci).

Konzumacija alkohola nije utjecala na razine više upalnih markera, uključujući C-reaktivni protein.

Rezultati analiza stratificirani po vrsti pića (tj., pivo, vino ili žestoka pića) bili su slični kombiniranim rezultatima.

Dr. Paul S. Mueller, suradnički urednik časopisa “Journal Watch General Medicine”, komentira:

“Konzumiranje alkohola povoljno utječe na razine biomarkera povezanih s rizikom za KBS kao i na sam taj rizik.

Kao što su i autori istraživanja zaključili, ovi rezultati podupiru zagovaranje uzročne veze između konzumiranja alkohola i smanjenja rizika od koronarne bolesti srca“.

Izvor: Journal Watch General Medicine