28. Dodaci kalcija povećavaju rizik od srčanog udara

4. svibnja 2011 Newsletter 0

Korištenje dodataka kalcija bez istodobne primjene vitamina D povezano je s povećanim rizikom od infarkta miokarda (IM).
Ovo otkriće, iz meta-analize koja je obuhvatila 15 randomiziranih studija s do 11.921 sudionika, opravdava ponovnu procjenu uloge dodataka kalcija u liječenju osteoporoze, izvijestili su istraživači u online izdanju časopisa British Medical Journal (BMJ) 29. srpnja.

Većina smjernica za prevenciju i liječenje osteoporoze preporučuje korištenje nadopuna kalcija, unatoč činjenici da oni samo marginalno smanjuju rizik od loma, pišu dr. Mark J. Bolland (University of Auckland, Novi Zeland) i njegovi suradnici.

Studije su dale oprečne rezultate o njihovoj upotrebi. Neke opservacijske studije sugeriraju da visok unos kalcija djeluje zaštitno protiv bolesti krvnih žila, a druge studije pokazuju da dodaci kalcija ubrzavaju vaskularnu kalcifikaciju i povećaju smrtnost u pacijenata sa zatajenjem bubrega i broj kardiovaskularnih slučajeva i IM u žena.

Jedan od glavnih autora istraživanja, dr. Ian R. Reid (University of Auckland) izjavio je da žene trebaju o rezultatima ove studije porazgovarati sa svojim liječnicima, ali da u se većini slučajeva “prestanak uzimanja kalcija čini prikladnim”.

Istraživači su ranije otkrili negativan učinak kalcija iz dodataka u kliničkom istraživanju, koje su objavili u BMJ 2008., objasnio je dr. Reid.
Pretraživanje elektronskih baza podataka istraživači su ponovili u ožujku ove godine kako bi konsolidirali rezultate.

Njihova nova meta-analiza osvrnula se na randomizirane studije o dodacima kalcija od najmanje 500 mg elementarnog kalcija na dan u odnosu na placebo.
Svaka od ovih studija trajala je najmanje godinu dana i bila provedena najmanje na 100 sudionika, prosječne starosne dobi od 40 ili više godina.
Podaci o kardiovaskularnim posljedicama dobiveni su iz izvješća pacijenata, bolničkih prijema i potvrda o smrti.

U kombiniranoj analizi pet studija koje su prikupile podatke od pacijenata, istraživači su otkrili da su dodaci kalcija bili povezani s oko 30%-tnim porastom incidencije IM (omjer rizika 1.31; 95% interval pouzdanosti (confidence interval – CI) 1.02-1.67; p=0.035) i manjim, neznačajnim povećanjima rizika od moždanog udara i smrtnosti.

Rezultati su bili dosljedni tijekom studija, a rizik od IM zbog dodataka kalcija uglavnom je bio veći u sudionika s višim unosom kalcija.
Rizik od IM bio je neovisan o dobi, spolu i vrsti dodataka.

Slična analiza 11 studija pokazala je relativan rizik za IM od 1.27 (95% CI 1.01-1.59; p=0.038) povezan s dodacima kalcija.

“Liječnici bi trebli informirati svoje pacijente da, za većinu starijih ljudi, rizici korištenja dodataka kalcija nadilaze korist.
Promjena prehrane u smjeru namirnica bogatih kalcijem mogla bi biti korisnija”, rekao je dr. Reid.

Dodaci kalcija uzrokuju žgaravicu, a ne IM?

U uvodnom članku uz ovaj tekst, dr. John Cleland (Castle Hill bolnica, Kingston upon Hull, Velika Britanija) i suradnici pitaju se zašto bi dodaci kalcija povećavali rizik od kardiovaskularnih bolesti, kako govore rezultati ove meta-analize.
“Akumulacija kalcija u stijenkama arterija bi trebala trajati godinama, ali povećan rizik od infarkta miokarda u studiji dr. Bollanda i suradnika dogodio se rano nakon unosa kalcija (medijan praćenja od 3,6 godina)”.

Dr. Cleland i suradnici sugeriraju da povećani rizik od IM možda nije izravna posljedica uzimanja dodataka kalcija jer nije popraćen porastom smrtnosti.
“Dodaci kalcija možda jednostavno uzrokuju gastrointestinalne simptome koji se mogu pogrešno dijagnosticirati kao kardiogena bol u prsima”, pišu Dr. Cleland i suradnici, dodajući da čak i ako su dodaci kalcija sigurni, neutralan učinak na smrtnost “baca sumnju na to jesu li djelotvorna profilaksa za frakture”.

Dok se sve ne razjasni o najboljem načinu za sprječavanje osteoporotičnih fraktura, autori uvodnog članka zaključuju da “pacijente s osteoporozom uglavnom ne treba liječiti dodacima kalcija, bilo bez ili sa vitaminom D, osim ako također ne dobivaju učinkovit tretman za osteoporozu za odobrenu indikaciju”.
Dodaju da je “hitno potrebno” provesti istraživanje o tome jesu li takvi nadomjesci neophodni kao dodatak učinkovitom liječenju osteoporoze.

Dr. John Schindler (University of Pittsburgh Medical Center, Pennsylvania), koji nije koautor studije dr. Bollanda i suradnika, izjavio je da je, iako skroman, povećan rizik od IM u studiji zabrinjavajući zbog velikog broja ljudi koji uzimaju dodatke kalcija.
I on je također postavio pitanje mogu li vaskularne kalcifikacije biti uzrok, zbog relativno kratkog vremena praćenja u ovim studijama.


Razlike između spolova u rezultatima

Prema dr. Schindleru, istraživanje razlika u rezultatima između spolova možda može dati odgovor na povećan rizik od IM u ovoj meta-analizi.

“U ovoj analizi, 88% sudionika istraživanja bile su žene, a znamo da je kardiovaskularna bolest u žena radikalno različita od kardiovaskularnih bolesti u muškaraca. Isto vrijedi i za cerebrovaskularne bolesti”.

Dr. Schindler je izjavio i da se čini kako je pravi rizik od IM bio kod ljudi koji su dodatke kalcija uzimali uz ionako visoku razinu kalcija unesenu prehranom.
“Mislim da je zasad najsigurnije što možete reći svojim pacijentima to da ako mogu dobiti potrebnu dozu kalcija iz dobrih prehrambenih izvora, kao što su jogurt, sardine i obrano mlijeko, da bi to moglo biti sve što je potrebno za obranu od rizika za osteoporozu. Onda se ne moramo nositi s tim povećanjem rizika od IM”.

On je dodao da je važno uzeti u obzir potencijalne sigurnosne probleme uz pozitivne učinke na zdravlje kostiju.
“Korist od kalcija u starijih žena s niskim rizikom od prijeloma ne mora prevagnuti potencijalan kardiovaskularni rizik”.

Konačno, dr. Schindler ističe nedostatak u meta-analizi Women’s Health Initiative, velikoj studiji koja je proučavala ulogu dodatka kalcija uz vitamin D na smanjenje osteoporotičnih fraktura.
“Mnogo je podataka koji pokazuju da je vitamin D zaštitnički što se tiče kardiovaskularnih bolesti. Istraživači su isključili studije s vitaminom D vjerojatno zbog toga što pokušavaju izolirati jednu varijablu. Nisu htjeli zamagljivati sliku”.

Izvor: online izdanje časopisa British Medical Journal