26. Trajanje spavanja povezano s rizikom od KVB

20. travnja 2011 Newsletter 0

Trajanje spavanja kraće ili duže od standardnih 7 sati može biti važan pokazatelj kardiovaskularnih bolesti (KVB), sugeriraju rezultati novog istraživanja.

Dr. Charumathi Sabanayagam i dr. Anoop Shankar iz West Virginia University School of Medicine, Morgantown, objavili su rezultate svog istraživanja u kolovoskom izdanju časopisa Sleep.

Prema istraživačima, prethodne studije pokazale su da je “i prekratko i predugo trajanje spavanja povezano s povećanom vjerojatnosti obolijevanja od šećerne bolesti i hipertenzije. Međutim, utjecaj trajanja spavanja… na KVB nije jasan”.

Koristeći podatke National Health Interview Survey iz 2005., istraživači su analizirali informacije dobivene od 30.397 ispitanika.

Ukupno 2.146 ispitanika odgovorilo je potvrdno na pitanje je li im dijagnosticirana KVB (tj. infarkt miokarda, angina ili moždani udar).

Ispitanici su također dali podatke o prosječnom trajanju spavanja tijekom 24 sata. Svi ispitanici bili su stariji od 18 godina, a 57.1% ih je bilo ženskog spola.

Ispitanici su podijeljeni u 5 skupina prema vremenu trajanja spavanja: 5 sati ili kraće, 6 sati, 7 sati, 8 sati i 9 sati ili dulje.

Istraživači su zatim utvrdili povezanost između trajanja spavanja i rizika za dobivanje KVB uzimajući u obzir potencijalne poremećajne varijable (confounders), kao što su hipertenzija, šećerna bolest, depresija i tjelesna aktivnost.

U usporedbi sa skupinom ispitanika koji su spavali prosječno 7 sati tijekom noći, rizik za KVB u ostalim skupinama povećan je za približno 23% do 220%.

Najveći rizik imala je skupina s 5 ili manje sati spavanja tijekom noći, s multivarijatnim omjerom izgleda (Odds Ratio) za dobivanje KVB od 2.20 (95% interval pouzdanosti [Confidence Interval, CI], 1.78 – 2.71).

Za skupine ispitanika koji su prosječno spavali po 6 sati, 8 sati i 9 sati ili duže, multivarijatni omjeri izgleda iznosili su redom 1.33 (95% CI, 1.13 – 1.57), 1.23 (95% CI, 1.06 – 1.41), te 1.57 (95% CI, 1.31 – 1.89).

Povezanost između rizika za dobivanje kardiovaskularnih bolesti i trajanja spavanja ostala je nepromijenjena kada su podaci analizirani prema narodnosti, spolu i indeksu tjelesne mase i kada su infarkt miokarda i moždani udar u obzir uzimani odvojeno od KVB u cjelini.

Naša studija pokazuje da je i prekratko i predugo trajanje spavanja povezano s povećanom vjerojatnosti za dobivanje KVB u nacionalno reprezentativnom uzorku odraslih Amerikanaca”, zaključuju autori studije.

Prema istraživačima, mehanizmi koji su u pozadini veze između kratkog trajanja spavanja i KVB mogu uključivati sa snom povezane poremećaje endokrinih i metaboličkih funkcija, dok duže trajanje spavanja može biti povezano s poremećajima disanja uzrokovanim spavanjem ili lošom kvalitetom spavanja.

Izvor: Časopis Sleep, kolovoz 2010.