250. Izbjegavajte sedative i opioidne analgetike u tretmanu boli u donjem dijelu ledja

10. studenog 2015 Newsletter 0

10. studeni 2015./ Newsletter br. 250

 

Autori: Daniel J. Pallin, MD, MPH recenzira clanak autora Friedman BW et al. JAMA

Objavljeno online: 20. Listopada, 2015.

Ciklobenzaprin (Flexeril) je triciklicki antidepresiv sa funkcijom opustanja misica iako nema utjecaja na motoricke neurone i skeletne misice, dok opioidni analgetici djeluju na Mi receptor kako bi smanjili bol. Njih se moze povezati s ovisnoscu i smrti zbog predoziranja. Dobrobit nastala koristenjem ovih lijekova, kao dodatku nesteroidnoj protuupalnoj terapiji bolova u donjem dijelu ledja, u najboljem slucaju i to blago receno, opisana je kao limitirana (NEJM JW Gen Med Jul 15 2003 i Ann Emerg Med 2003; 41:818; NEJM JW Emerg Med Mar 2010 and CJEM 2010).

 

Istrazivaci su na jednom hitnom odjelu slucajnim odabirom obuhvatili 323 pacijenta s akutnim netraumatskom i neradikularnom boli u donjem dijelu ledja te im propisali desetodnevnu terapiju Naproksenom (500 mg, dva puta dnevno) te dodali jedan od tri sljedeca rezima: placebo, Ciklobenzaprin (5 do 10 mg svakih 8 sati), ili Oksikodon (5 do 10 mg svakih 8 sati) i Acetaminofen (325 ili 650 mg svakih 8 sati). Nakon tjedna dana, napredak po Roland-Morrisovom upitniku (gledajuci primarni ishod) bio je slican u sve tri grupe, dok je cak 31% svih pacijenata obuhvacenih ovim istrazivanjem prijavio znacajnu bol.

 

KOMENTAR

Bol u ledjima je uznemirujuca podjednako za lijecnike i pacijente. Opioidni analgetici i sedativi s takozvanom funkcijom “opustanja misica” u kombinaciji s nesteroidnim i protuupalnim lijekovima nisu pokazali ucinkovitost ili su joj vrlo malo pridonjeli. Ciklobenzaprin uzrokuje sedativne i antikolinergičke nuspojave a propisivanjem opioidnih analgetika, protiv koristenja kojih su sve smjernice u praksi vezanoj uz tretiranje boli u ledjima, moze dovesti do njihove zlouporabe i ovisnosti.