24. Psorijaza može povećati rizik od psihijatrijskih poremećaja

6. travnja 2011 Newsletter 0

Pacijenti s kroničnom kožnom bolešću psorijazom pod većim su rizikom za razvijanje psihijatrijskih poremećaja, prema rezultatima populacijske studije objavljene u kolovoskom izdanju časopisa Archives of Dermatology.

“Kvantificiranje odnosa između psorijaze i psiholoških poremećaja važno je za identificiranje poremećaja mentalnog zdravlja kojima pacijenti s psorijazom mogu biti posebno podložni”, pišu dr. Shanu Kohli Kurd, s Pensilvanijskog sveučilišta u Philadelphiji, i kolege.

“Proveli smo opsežnu, široko zastupljenu, populacijsku kohortnu studiju kako bismo ispitati hipotezu da pacijenti sa psorijazom imaju povećani rizik od klinički dijagnosticirane depresije, anksioznosti i suicidalnosti (suicidalne ideje, pokušaj samoubojstva ili samoubojstvo) u usporedbi s općom populacijom”.
Koristeći General Practice Research bazu podataka prikupljenih u sklopu elektroničke medicinske evidencije pacijenata od 1987. do 2002., istraživači su identificirali 146.042 pacijenata s blagim oblikom psorijaze, 3.956 pacijenata s teškim oblikom psorijaze, te 766.950 pacijenata bez psorijaze.
Odabrali su 5 kontrolnih ispitanika bez psorijaze iz iste ambulante sa sličnim datumom pregleda kao kod pacijenata s psorijazom. Primarni rezultati na kraju studije bile su kliničke dijagnoze depresije, anksioznosti, i suicidalnosti.

U usporedbi s kontrolnom skupinom, pacijenti sa psorijazom imali su prilagođene omjere rizika (Hazard Ratios) za dijagnozu depresije, anksioznosti te suicidalnosti od, redom, 1.39 (95% interval pouzdanosti (Confidence Interval – CI), 1.37-1.41), 1.31 (95% CI, 1.29 – 1.34), te 1.44 (95% CI, 1.32 – 1.57).

Teški oblici psorijaze povezani su s većim prilagođenim HR-om za depresiju (1.72; 95% CI, 1.57 – 1.88) u odnosu na blage oblike psorijaze (HR, 1.38; 95% CI, 1.35 – 1.40).

Omjeri rizika za dobivanje psihijatrijskih poremećaja bili su viši kod mlađih pacijenata sa psorijazom nego kod starijih.

“Pacijenti sa psorijazom imaju povećani rizik od depresije, anksioznosti i suicidalnost”, ističu autori studije.
“Procjenjujemo da se u Velikoj Britaniji više od 10.400 dijagnoza depresije, 7.100 dijagnoza anksioznosti i 350 dijagnoza suicidalnosti godišnje može pripisati psorijazi.

Važno je za liječnike da procijene imaju li pacijenti sa psorijazom neke od ovih poremećaja kako bi poboljšali liječenje“.

“Nedavni podaci ukazuju da psihijatrijski komorbiditet može negativno utjecati na reakciju na određene tretmane psorijaze (npr. fotokemoterapija), dok druga istraživanja ukazuju da je držanje psorijaze pod kontrolom povezano s poboljšanjem psiholoških simptoma”, zaključuju autori studije. “Potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdili mehanizmi po kojima je psorijaza povezana s depresijom, anksioznosti i suicidalnošću, kao i pristupi za sprječavanje takvih neželjenih ishoda kod pacijenata s psorijazom”.

Izvor: časopis Archives of Dermatology, kolovoz 2010.