209. Male kompleksne mase na jajnicima kod žena u postmenopauzi rijetko su maligne

12. siječnja 2015 Newsletter 0

Robert W. Rebar, dr. med., recenzira članak autora Suh-Burgmann et al, objavljen u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology u prosincu 2014.
Praćenjem opisanih adneksalnih masa kroz vrijeme mogli bi se spriječiti nepotrebni kirurški zahvati.
Žene starije od 50 godina, na čijim su jajnicima ultrazvukom pronađene male kompleksne mase (1 – 6 cm), predstavljaju dijagnostičku dilemu, osobito ako su razine biljega CA125 normalne. Bi li trebalo obaviti kirurški zahvat kako bi se eliminirala malignost? Ako ne, kada bi trebalo ponoviti ultrazvučni pregled? Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, istraživači u Kaliforniji procijenili su kliničke ishode 1363 žena s malim kompleksnim masama koje su primijećene u razdoblju od 4 godine.

Zabilježeno je ukupno 18 slučajeva raka jajnika ili tumora granične malignosti, od kojih su svi dijagnosticirani tijekom kirurškog zahvata. Kod ukupno 404 od 422 žene koje su operirane pronađene su benigne mase. Kod 204 žene kod kojih je obavljen kirurški zahvat odmah nakon što je identificirana kompleksna masa utvrđeno je šest slučajeva malignosti. Kod 218 žena koje su operirane nakon barem jednog dodatnog ultrazvučnog pregleda utvrđeno je još 12 slučajeva malignosti. Deset od navedenih 12 malignih masa povećalo se unutar sedam mjeseci; pri kirurškom zahvatu utvrđeno je da su to bili tumori 1. stadija. U skupini od 994 žena čije se stanje pratilo pomoću ponovljenih ultrazvučnih pregleda, mase su se povukle kod 160 žena i regredirale kod 155 žena. Kod žena koje nisu operirane nisu pronađeni dokazi malignosti unutar 24 mjeseca praćenja.

KOMENTAR

Autori predlažu da se više pažnje posveti praćenju malih kompleksnih adneksalnih masa kroz vrijeme kako bi se spriječili nepotrebni kirurški zahvati, s obzirom na to da je njihova stopa malignosti niska. Ako se pri kontrolnom ultrazvučnom pregledu (za 3 – 6 mjeseci) ustanovi da se masa povećala ili da je izgledom evoluirala (ili oboje), tada postoji indikacija za kirurški pregled. Opisana strategija “pričekaj pa vidi” osobito je relevantna za žene slabog zdravlja, za koje bi kirurški zahvat mogao predstavljati preveliki rizik. Ovi bi podaci trebali pomoći kliničarima i pacijentima u donošenju odluka o terapiji u slučaju kompleksne adneksalne mase i normalnih razina biljega CA125.