175. Moze li tableta za spavanje sprijeciti delirij?

9. travnja 2014 Newsletter 0

Steven Dubovsky, dr. med., recenzira clanak autora Hatta K. et al., objavljen u casopisu JAMA Psychiatry 19. veljace 2014.

Pozitivni rezultati primjene agonista melatoninskih receptora kod starijih pacijenata hospitaliziranih zbog akutne bolesti

Delirij je cesta komplikacija teskih bolesti, osobito kod pacijenata starije zivotne dobi i pacijenata koji pate od demencije. U studijama slucaja pokazalo se da je melatonin koristan za smanjivanje rizika od delirija, kao i ramelteon, agonist melatoninskih receptora melatonina-1 i melatonina-2. Kako bi saznali vise o uporabi ramelteona u sprecavanju delirija, istrazivaci u Japanu proveli su randomizirano, placebom kontrolirano istrazivanje o ramelteonu u pet bolnica, uz primjenu 8 mg ramelteona po noci kod 67 pacijenata koji su bolovali od akutnih bolesti (prosjecne dobi od 78 godina), hospitaliziranih zbog mozdanog udara, infekcije, loma kosti, srcane bolesti ili drugih oboljenja.

Tijekom jednog tjedna u kojem je provedeno istrazivanje, 1 pacijent koji je dobivao ramelteon i 11 pacijenata koji su dobivali placebo razvili su delirij (3% prema 32%, P=0,003, relativni rizik 0,09). Rezultati su i dalje bili znacajni nakon sto su korigirani s obzirom na faktore rizika za delirij, poput dobi, demencije, infekcije i dodatne uporabe hidroksizina za spavanje. Parametri sna koje su pacijenti sami prijavili, poput budjenja te trajanja sna, nisu se razlikovali izmedju skupina.

Buduci da je delirij povezan s poremecajem ciklusa spavanja i budnosti, vjerojatno je da je ramelteon smanjio rizik za delirij stabilizacijom tog cirkadijalnog ritma. Autori smatraju da ramelteon djeluje jace nego melatonin kada se upotrebljava u ovu svrhu, kao sto je izvjestavano i u ranijim studijama; medjutim, doza melatonina u tom istrazivanju (0,5 mg; International Journal of Geriatric Psychiatry, 2011.; 26:687) bila je niza nego sto je obicno potrebno da bi se utjecalo na pocetak spavanja. Trebalo bi razmotriti uzimanje ramelteona ili melatonina navecer kod pacijenata kojima prijeti visok rizik od delirija, kao i izlaganje jutarnjem jarkom svjetlu, cime se takodjer normalizira ciklus spavanja i budnosti.