159. Tko ima najvise koristi od iznimno rane primjene tromboliticke terapije?

4. prosinca 2013 Newsletter 0

Seemant Chaturvedi, MD daje osvrt na Strbian D et al. Stroke 2013 Aug 22.

U opservacijskoj studiji, primjena terapije unutar 90 minuta, a ne kasnije unutar tzv. vremenski ogranicenog terapijskog “prozora” od 4,5 sati, poboljsala je ishod samo za pacijente s umjereno teskim mozdanim udarom.

Tromboliticka terapija intravenskom primjenom tkivnog aktivatora plazminogena (TPA) uhodana je praksa kod pacijenata s akutnim ishemijskim mozdanim udarom. Prethodnim su analizama otkriveni bolji ishodi povezani s ranijom primjenom TPA, do 4,5 sati nakon pojave prvih simptoma (Lancet 2010; 375: 1695).

Ovi su znantvenici-istrazivaci kombinirali podatke iz 10 europskih centara kako bi utvrdili koristi li “ultra-rani” terapijski postupak (unutar 90 minuta racunajuci od pocetka mozdanog udara) jednako svim pacijentima, bez obzira na pocetnu tezinu mozdanog udara. Pacijenata je ukupno bilo 6856, a podijeljeni su u grupe ovisno o pocetnoj ocjeni tezine mozdanog udara prema ocjenskoj ljestvici za mozdani udar Nacionalnih instituta za zdravlje (National Institutes of Health Stroke Scale) (blagi, 0-6; umjereni, 7-12; tezak, >12). Znanstvenici su takodjer procijenili izglede za odlican oporavak pacijenata u roku od tri mjeseca (definiran ocjenama 0-1 modificirane Rankinove ljestvice).

Gledajuci skupinu u cjelini, primjena terapije u kracem vremenu bila je povezana s odlicnim neuroloskim ishodom (P<0.001). U usporedbi s kasnijim tretmanom, iznimno rana primjena tromboliticke terapije bila je znacajno povezana s odlicnim ishodom kod pacijenata s umjereno teskim pocetnim mozdanim udarom, ali ne kod onih s blagim ili teskim mozdanim udarom. Omjeri izgleda za postizanje odlicnog ishoda bili su 1.37 kod umjereno teskog mozdanog udara (P=0.004); 1,00 kod teskog mozdanog udara (P=0.99); i 1,04 kod blagog mozdanog udara (P=0.80). Nije postojala povezanost izmedju iznimno rane primjene terapije i smrtnosti. Iznimno rana primjena terapije bila je povezana sa smanjenom stopom ukupnog krvarenja u mozgu, ali ne i smanjenom stopom simptomatskog krvarenja.

Ovo ispitivanje pokazuje da bi mogle postojati raznolike koristi iznimno rane primjene tromboliticke terapije. Rana primjena terapije pokazala se najvise korisnom za pacijente s umjereno teskim mozdanim udarom, kod kojih je doslo do najvecih poboljsanja. Pacijentima s blagim mozdanim udarom treba manje vremena za klinicko poboljsanje, stoga bi bio potreban velik broj pacijenata da bi se dokazala korist. S druge strane, pacijenti s teskim mozdanim udarom vjerojatno imaju veci ugrusak, te je manje vjerojatno da ce imati dobru reakciju na intravensku trombolizu. Za teski mozdani udar, poboljsanje do ocjene 0-2 na Rankinovoj ljestvici moglo bi biti bolji pokazatelj oporavka.

Vazno je napomenuti da ovo nije bilo randomizirano ispitivanje, te se terapija ne bi smjela zasnivati na ovim podacima. Rana primjena tromboliticke terapije i dalje je bolja od kasne terapije.
Izvor: Journal Watch