157. Kolektivni imunitet i cjepivo protiv rotavirusa

20. studenog 2013 Newsletter 0

Richard T. Ellison III, dr.med., recenzira clanak Gastañaduy P.A. et al.objavljen 28. rujna 2013. u casopisu JAMA.

U SAD-u je cijepljenje dojencadi protiv rotavirusa dovelo do smanjenja broja hospitalizacija zbog gastroenteritisa u svim dobnim skupinama

Kolektivni imunitet povecao je pozitivne ucinke nekoliko cjepiva, ukljucujuci cjepivo protiv virusa Haemophilus influenzae B i cjepivo protiv pneumokoka, cak i izvan ciljnih populacija. Znanstvenici iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pronasli su dokaze da cijepljenje djece cjepivom protiv rotavirusa, koje je u SAD-u uvedeno 2006., ima slican ucinak.

Pomocu americke nacionalne baze hospitalizacija, znanstvenici su identificirali hospitalizacije zbog gastroenteritisa izazvanog rotavirusom i gastroenteritisa nepoznate etiologije od sijecnja 2000. do prosinca 2010. U usporedbi s razdobljem u kojem se cijepljenje nije primjenjivalo, u razdoblju od 2008. do 2010. utvrdjeno je znacajno smanjenje broja hospitalizacija zbog gastroenteritisa uzrokovanog rotavirusom medju osobama starima 24 godine ili manje, te broja hospitalizacija zbog gastroenteritisa nepoznate etiologije medju osobama starima 44 godine ili manje. Tijekom 2010., broj hospitalizacija zbog gastroenteritisa uzrokovanog rotavirusom i gastroenteritisa nepoznate etiologije znatno je smanjen u svim dobnim skupinama.

Autori su svjesni ogranicenja ovog istrazivanja, poput koristenja podataka o otpustu pacijenata iz bolnica te nedostatka specificnosti gastroenteritisa nepoznate etiologije. Medjutim, rezultati su bili konzistentni tijekom tri uzastopne godine, a smanjen broj hospitalizacija bio je najvise izrazen tijekom ozujka i travnja, inace mjeseci u kojima je zabiljezen najveci broj zaraza rotavirusom u razdoblju prije primjene cjepiva. Ova saznanja ukazuju na vaznu ulogu djecje zaraze u epidemiologiji rotavirusa te na brojne pozitivne ucinke nacionalnih programa cijepljenja na zdravlje gradjana.


Izvor: Journal Watch