151. Akutno pogorsanje kronicnog zatajenja jetre zasebna je bolest

9. listopada 2013 Newsletter 0

mr.sc. Atif Zaman, dr.med., spec. javnog zdravstva,  recenzira Moreau R et al. Gastroenterology, lipanj 2013.

Dostupni su novi dijagnosticki kriteriji koji pomazu lijecnicima da bolje prepoznaju ovu visokorizicnu skupinu pacijenata s cirozom.

Akutna dekompenzacija, odnosno pojava ascitesa, bakterijske infekcije, encefalopatije ili gastrointestinalnog krvarenja  moze se javiti u pocetnoj fazi uznapredovale bolesti jetre ili epizodno kod pacijenata kojima je dijagnosticirana ciroza. Zatajivanje organa kod pacijenata s akutnom dekompenzacijom obicno se naziva akutnim pogorsanjem kronicnog zatajenja jetre (ACLF) i povezuje se s vrlo niskim izgledima za kratkorocno prezivljavanje. Medjutim, ne postoji standardna definicija ACLF-a.

Kako bi bolje definirali ACLF, znanstvenici su izradili prospektivnu procjenu cimbenika rizika i klinickih ishoda za 1343 pacijenta koji su hospitalizirani u jednoj od 29 klinika za bolesti jetre u osam europskih zemalja. Na temelju podataka o zatajenju organa i mortalitetu definirani su stupnjevi ACLF-a te ustanovljene razlike izmedju ACLF-a i akutne dekompenzacije.

ACLF je dijagnosticiran kod 303 pacijenta na pocetku istrazivanja. Tijekom 28 dana pracenja, kod 112 pacijenata razvio se ACLF, a kod njih 928 nije. Stopa mortaliteta tijekom 28 dana bila je znacajno visa kod pacijenata koji su bolovali od ACLF-a na pocetku istrazivanja (33,9%) te kod pacijenata kod kojih se ACLF razvio tijekom istrazivanja (29,7%) u usporedbi s pacijentima koji nisu imali ACLF (1,9%). Cimbenici rizika za ACLF su sljedeci: mladja dob, aktivni alkoholizam, povezane bakterijske infekcije, veci broj leukocita i povisene razine C-reaktivnog proteina.

U ovom velikom prospektivnom istrazivanju znanstvenici su identificirali akutno pogorsanje kronicnog zatajenja jetre kod pacijenata s cirozom kao zasebnu bolest, razlicitu od ciroze s akutnom dekompenzacijom, buduci da se ACLF povezuje s 15 puta vecom stopom mortaliteta tijekom 28 dana. Cini se da je ACLF povezan sa sistemskom upalom ili infekcijom i aktivnom konzumacijom alkohola.  Razlikovanje ACLF-a i akutne dekompenzacije u klinickom okruzenju moglo bi omoguciti lijecnicima da pacijentu pruze tocniju prognozu. 

Izvor: Journal Watch Gastroenterology