149. Probiotici mogu promijeniti aktivnosti mozga koje ukljucuju regulaciju emocija

25. rujna 2013 Newsletter 0

Zenama koje su uzimale probiotike u periodu od 4 tjedna promijenjena je aktivnost u dijelovima mozga koji ukljucuju regulaciju emocionalnih i senzornih reakcija. 

Nekoliko nedavnih istrazivanja ukazuje na to da crijevni mikrobi mogu utjecati na mozak i emocionalne funkcije. Sada su istrazivaci proveli prvo interventno ispitivanje nad ljudima kako bi testirali ovu hipotezu.  


Sudjelovalo je 36 zdravih zena (srednje dobi 30 godina), nasumicno podijeljenih na skupinu s 4-tjednim konzumiranjem fermentiranog mlijecnog proizvoda koji sadrzi cetiri razlicite vrste probiotickih bakterija; na skupinu s 4-tjednim konzumiranjem nefermentiranog mlijecnog proizvoda te na skupinu bez intervencije. Za procjenu uskladjenosti, istrazivaci su analizirali uzorke stolice kako bi potvrdili prisutnost ili odsutnost probiotickih vrsta u interventnoj i kontrolnoj skupini. Prije i nakon intervencije, sudionice su izvele provjereni zadatak u kojem su im se pokazivala lica s prikazom straha i ljutnje te geometrijski likovi s kojima su ih trebale povezati. Njihove reakcije su procjenjene funkcionalnom magnetskom rezonancom.
Kao odgovor na emocionalna lica, aktivnost mozga se smanjila u probiotickoj skupini, nije se promijenila u nefermentiranoj skupini, a pokazala povecanje u ne-interventnoj skupini. 


Daljnja analiza pokazala je da probioticki napitak izaziva promjenu u aktivnosti odmaranja u periakveduktalnoj sivoj tvari koja korelira s reakcijom na zadatak s licima koja prikazuju emocije. 


Iako su mehanizmi djelovanja nejasni, ovi rezultati pokazuju da unos fermentiranog mlijecnog proizvoda koje sadrzi probioticke bakterije moze modulirati mozdanu aktivnost. Nastavit ce se s istrazivanjima probiotika i njihovom utjecaju na bolne i emocionalne reakcije kod zdravih osoba i pacijenata s crijevnim tegobama.