148. Koji je najbolji nacin za predvidjanje rizika od mozdanog udara u opcoj praksi?

18. rujna 2013 Newsletter 0

Rezultati klinickih predvidjanja nisu savrseni, ali mogu pomoci lijecnicima u donosenju odluke o terapiji za prevenciju mozdanog udara.

Za lijecnike opce prakse, procjena rizika od mozdanog udara je najznacajnija kod pacijenata s atrijskom fibrilacijom (AF) jer procjena rizika uvelike usmjerava odluku o propisivanju antikoagulanata. Procjena rizika od mozdanog udara takodjer moze identificirati pacijente bez AF-a koji bi mogli imati koristi od intenzivne intervencije koja bi modificirala druge rizicne faktore poput hipertenzije.

Kako bi razvili procjenu klinickog predvidjanja mozdanog udara za pacijente sa i bez AF-a, istrazitelji su prospektivno ispitali elektronske podatke od 676 ordinacija opce prakse u Velikoj Britaniji.  Izveli su QStroke ispitivanje kod 3,5 milijuna pacijenata koji ne primaju antikoagulanse i nisu imali mozdani udar ili prolazni ishemijski napad. Istrazitelji su potvrdili rezultat kod 1.9 milijuna slicnih pacijenata te usporedili njegovu ucinkovitost s Framinghamskim ispitivanjem kod pacijenata bez AF-a i s CHADS2  i CHA2DS2VASc  rezultatima pacijenata s AF-om.

Desetogodisnji apsolutni rizik od mozdanog udara rangirao je od <1% kod onih s najnizim QStroke-om, do 15% kod onih s najvisim decilnim. Kod pacijenata bez AF-a, QStroke se pokazao boljim od Framinghamskog ispitivanja. Kod pacijenata s AF-om, Qstroke je vidno nadmasio CHADS2 i bio nesto bolji nego CHA2DS2VASc, posebno pri identificiranju pacijenata vrlo niskog rizika. Presjek se moze napraviti kod oba ispitivanja, Qstroke (rezultat ≥20. percentil; 80% klasificirano kao visokorizicni) i  CHA2DS2VASc (rezultat ≥1; 85% klasificirano kao visokorizicni), koji su imali >95% osjetljivosti za predvidjanje mozdanog udara tijekom istrazivanja, ali s niskom specifikacijom (QStroke, 22.1%; CHA2DS2VASc, 16.4%).

Za istrazitelje, niska diskriminacija svih rezultata usporedjenih u ovom istrazivanju istice ogranicenja trenutnih stratifikacijskih shema za rizik od mozdanog udara kod AF-a. Medjutim, lijecnici i dalje mogu koristiti te rezultate kako bi donijeli konzistentne preporuke lijecenja koji sintetiziraju najbolje dostupno znanje.  Iako je obecavajuci, QStroke treba modifikaciju i dozvolu za primjenu izvan Velike Britanije. U medjuvremenu, lijecnici mogu koristiti specificne CHA2DS2VASc pragove rezultata (odn. ≥1) kao temelj za dosljednu, nepristranu preporuku o terapiji antikoagulansima za AF.    

Izvor: Journal Watch General Medicine