121. Alkoholna ciroza i rizik za hepatocelularni karcinom

6. ožujka 2013 Newsletter 0

Rizik je bio nizak u istraživanju provedenom u Danskoj, što baca sumnju na važnost nadziranja hepatocelularnog karcinoma

Zbog toga što pacijenti s alkoholnom cirozom imaju povišen rizik za hepatocelularni karcinom, općenito se preporučuje nadziranje zbog mogućnosti nastajanja hepatocelularnog karcinoma.

S namjerom da procijene vrijednost takvog nadzora, istraživači su iskoristili nacionalne baze podataka kako bi identificirali sve građane Danske kojima je bila dijagnosticirana alkoholna ciroza između 1993. i 2005. godine te su ih potom pratili do 2009. godine.

Predmet praćenja bile su stope hepatocelularnog karcinoma i mortaliteta.

Pacijenti s virusnim hepatitisom u anamnezi bili su isključeni iz istraživanja.

Od 8.482 pacijenta s alkoholnom cirozom, kod 169 ih se razvio hepatocelularni karcinom, a 5.734 ih je preminulo.

5-godišnji kumulativni rizik za hepatocelularni karcinom je iznosio 1.0%, a samo 1.8% od svih smrtnih slučajeva bilo je povezano s hepatocelularnim karcinomom.

Dr. Jamaluddin Moloo, suradnički urednik časopisa “Journal Watch General Medicine“, prokomentirao je dobivene rezultate istraživanja:

“Rizik za hepatocelularni karcinom među ovom danskom populacijom s alkoholnom cirozom bio je nizak.

Pri ovako niskoj razini rizika, nadziranje zbog hepatocelularnog karcinoma vjerojatno ne bi imalo značajan učinak na mortalitet, niti bi bilo troškovno opravdano“.

Izvor: “Journal Watch General Medicine”