120. Složenost svojstava nerupturiranih intrakranijskih aneurizmi

27. veljače 2013 Newsletter 0

Rezultati istraživanja provedenog u Japanu ističu važnost multidisciplinarne procjene kako bi se utvrdio rizik od subarahnoidalnog krvarenja i kako bi se formulirali individualizirani planovi zbrinjavanja.

Široko rasprostranjena uporaba snimanja mozga dovela je do čestih identifikacija nerupturiranih intrakranijskih aneurizmi.

Pacijenti i liječnici suočavaju se s teškim izborom, jer nijedno randomizirano istraživanje nije obradilo pitanje treba li i kada liječiti nerupturirane aneurizme.

Dakle, terapija tih aneurizmi temelji se na balansiranju njihovih svojstava s rizicima terapije.

Velik dio našeg znanja o ovim svojstvima proizlazi iz Međunarodnog istraživanja nerupturiranih intrakranijskih aneurizmi (ISUIA, Lancet 2003; 362:103).

Sada nam ovo prospektivno opservacijsko istraživanje pruža dodatne podatke.

Između 2001. i 2004. godine, 5720 pacijenata sa 6697 nerupturiranih sakularnih aneurizmi od 3 mm ili više u promjeru bili su primljeni u 283 bolnica diljem Japana.

Praćenje je provedeno kada se dogodila ruptura aneurizme ili je učinjeno liječenje, koje je urađeno prema izboru pacijenata i ordinarijusa.

Ukupna stopa ruptura bila je 0.95% godišnje (95% interval pouzdanosti, 0.79% -1.15%), ali u širokom rasponu (npr. 0.40% godišnje za aneurizme promjera <7 mm i 4.37% godišnje za aneurizme promjera 10-24 mm).

Rizik od rupture značajno je veći za aneurizme u prednjoj komunikacijskoj arteriji (omjer rizika 2.02) ili u stražnjoj komunikacijskoj arteriji (omjer rizika 1.90) u odnosu na rizik od ruptura u srednjoj moždanoj arteriji i kod aneurizmi s aneurizmom-kćeri (omjer rizika 1.63).

Dr. Hooman Kamel, suradnički urednik časopisa “Journal Watch Neurology”, prokomentirao je dobivene rezultate istraživanja:

“Istraživanje ISUIA pokazalo je vrlo nizak rizik od rupture aneurizme prednje cirkulacije promjera <7 mm (oko 0.1% godišnje tijekom prosječnog razdoblja praćenja od 4 godine).

Rizik za krvarenje iz malih aneurizmi bio je nešto veći u novom istraživanju u odnosu na rizik zabilježen u istraživanju ISUIA.

Ovi rezultati bi se trebali s oprezom generalizirati izvan Japana, gdje je stopa rupture aneurizmi osobito visoka.

S obzirom na ozbiljnost i složenost aneurizmatske bolesti, pacijent s jednom ili više nerupturiranih aneurizmi trebao bi biti upućen timu liječnika sastavljenom od neurologa, neurokirurga i intervencijskog neuroradiologa.

Ovaj tim treba pružiti individualizirane preporuke za terapiju na temelju osobina aneurizmi i pacijentovih komorbiditeta, očekivane životne dobi i preferencija u svezi predvidljivih rizika kod operacije u odnosu na kumulativni rizik rupture aneurizmi”.

Izvor: časopis “Journal Watch Neurology”