107. Samostalno mjerenje šećera u krvi u šećeraša na tabletama

21. studenog 2012 Newsletter 0

Samostalno mjerenje rezultiralo je većim sniženjem vrijednosti HbA1c-a u odnosu na sniženje putem uobičajene skrbi, ali je ta razlika bila klinički beznačajna.

Samostalno mjerenje razine šećera u krvi promovira se kao sredstvo za poboljšanje kontrole glikemije kod pacijenata sa šećernom bolesti tipa 2.

Dokazi koji potkrepljuju ovu praksu, međutim, nisu konzistentni.

U meta-analizi šest randomiziranih istraživanja s pojedinačnim podacima o pacijentima od preko 2500 sudionika (srednje starosne dobi od 60 godina; 54% muškaraca; medijan trajanja šećerne bolesti: 36 mjeseci), istraživači su procijenili učinkovitost samostalnog mjerenja razine šećera u krvi u odnosu na učinkovitost uobičajene skrbi bez samostalnog mjerenja kod pacijenata sa šećernom bolesti tipa 2 na peroralnoj terapiji.

Prosječna vrijednost glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) iznosila je 8.3% na početku istraživanja.

Kod sudionika koji su nasumično izabrani za samostalno mjerenje razine šećera u krvi, prosječne prilagođene vrijednosti HbA1c-a iznosile su redom 0.18%, 0.25% i 0.23% manje u odnosu na sudionike koji su primali uobičajenu skrb nakon 3, 6, odnosno 12 mjeseci (P=0.002 za sve usporedbe).

Dr. Paul S. Mueller, suradnički urednik časopisa “Journal Watch General Medicine” komentirao je rezultate ovog istraživanja:

“Autori ističu kako je postizanje 0.5-postotnog smanjenja glikoziliranog hemoglobina “općenito prihvaćeno kao smanjenje od kliničkog značaja”.

Dakle, iako je ova meta-analiza istraživanja pokazala da je samostalno mjerenje razine šećera u krvi kod pacijenata liječenih od šećerne bolesti tipa 2 na peroralnoj terapiji rezultiralo statistički značajnim smanjenjem vrijednosti HbA1c-a, to smanjenje bilo je klinički beznačajno.

U stvari, osobno napominjem svojim pacijentima koji se od šećerne bolesti tipa 2 liječe tabletama kako je redovno samostalno mjerenje razine šećera u krvi nepotrebno.

Neki pacijenti ne prihvaćaju ovaj savjet, ali drugima je drago što mogu prestati s redovnim ubadanjem prsta i s time povezanom neugodom i troškovima.

Liječnici, međutim, trebaju imati na umu da se ovi rezultati ne odnose na pacijente na inzulinskoj terapiji.

Izvor: Journal Watch General Medicine