104. Eksenatid jednom tjedno za šećernu bolest tipa 2

31. listopada 2012 Newsletter 0

U nedavno provedenom istraživanju smanjenja HbA1c-a i tjelesne težine uz eksenatid bila su slična onima uz metformin.

Pripravak eksenatida koji zahtijeva injekciju samo jednom tjedno (Bydureon) odobrena je u siječnju ove godine od strane američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

U nedavno provedenom dvostruko slijepom istraživanju, financiranom od strane proizvođača i kontroliranom pomoću placeba, oko 800 pacijenata sa šećernom bolesti tipa 2 (prosječan postotak glikoziliranog hemoglobina (HbA1c): 8.5%) nasumično je podijeljeno u skupine za primanje eksenatida (2 mg supkutano) jednom tjedno, odnosno svakodnevno primanje metformina, pioglitazona ili sitagliptina.

Nakon 26 tjedana, prosječan postotak HbA1c-a je opao za oko 1.5% u skupinama pacijenata koji su primali eksenatid, metformin i pioglitazon te za oko 1.2% u skupini koja je primala sitagliptin.

Prosječno smanjenje tjelesne težine pacijenata iznosilo je 2 kg uz eksenatid i metformin te 0.8 kg uz sitagliptin, ali je uz pioglitazon tjelesna težina porasla u prosjeku za 1.5 kg.

Niti jedan od pacijenata nije doživio veću hipoglikemiju tijekom istraživanja.

Dr. Allan S. Brett, glavni urednik časopisa “Journal Watch General Medicine”, komentirao je dobivene rezultate ovog istraživanja:

Injekcija eksenatida jednom tjedno pridružuje se sve duljem popisu opcija za liječenje pacijenata sa šećernom bolesti tipa 2.

U uputi o lijeku stoji upozorenje da eksenatid uzrokuje rak štitnjače kod štakora, dok je relevantnost za ljude nepoznata.

U članku objavljenom u najtiražnijem američkom dnevnom listu “Wall Street Journal“, glasnogovornik tvrtke naveo je da je “naša strategija cijena dizajnirana za brzo stavljanje Bydureona na raspolaganje što je većem broju pacijenata moguće”.

Međutim, u istom članku navedena je i mjesečna cijena lijeka u iznosu od 323 američka dolara.

Zbog troškova i nedostatka podataka o dugoročnim ishodima korištenja, ovaj lijek ne spada u prvu liniju lijekova za liječenje šećerne bolesti tipa 2″.

Izvor: Journal Watch General Medicine