10. Vrtoglavica i kardiovaskularna bolest

29. prosinca 2010 Newsletter 0

Nova studija pokazuje da je kardiovaskularna bolest najčešći primarni uzrok vrtoglavice kod starijih pacijenata koji dolaze liječnicima primarne zaštite na pregled.

Dosadašnja istraživanja u sekundarnoj i tercijarnoj zaštiti kao najčešći uzrok vrtoglavice pokazivala su disfunkciju vestibularnog sustava, centra za ravnotežu u unutarnjem uhu.


Dr. Otto Maarsingh (VU University Medical Center, Amsterdam, Nizozemska) i kolege proveli su dijagnostičku studiju starijih pacijenata u Nizozemskoj koji su se svojim obiteljskim liječnicima požalili na česte vrtoglavice. Rezultati studije objavljeni su u najnovijem izdanju američkog stručnog časopisa “Annals of Family Medicine”.

U studiji, 417 pacijenata starosne dobi između 65 i 95 godina pregledani su standardnim načinom dijagnostike, a podatke je pregledala neovisna komisija sastavljena od liječnika obiteljske medicine, gerijatara i liječnika u staračkom domu.

Presinkopa, ošamućenost uzrokovana hipotenzijom za vrijeme stajanja, identificirana je kod 69% pacijenata.


Iako je 44% pacijenata imalo više od jedne vrste vrtoglavice,
komisija je identificirala kardiovaskularnu bolest kao najčešći glavni uzrok vrtoglavice (57%), a slijedile su periferna vestibularna bolest(14%), i psihijatrijske bolesti (10%) .
Utvrđeno je i da su
nuspojave različitih lijekova sporedni uzrok u izazivanju vrtoglavice kod 23% pacijenata.

Sustavno istraživanje vrtoglavice kod pacijenata može otkriti uzroke koji se mogu liječiti, kao što su nuspojave različitih lijekova, što se može riješiti prilagođavanjem doze, zatim problemi s održavanjem ravnoteže, koji se mogu ublažiti fizioterapijom i treningom ravnoteže ili možda korekcijom vida, objašnjavaju autori.

“Pristup koji uzima u obzir višestruke uzroke vrtoglavice kod starijih pacijenata, ako i ne riješi problem vrtoglavica, može dovesti do klinički značajnog smanjenja zdravstvenih poteškoća koje pridonose vrtoglavici”, zaključuju Maarsingh i kolege.

Izvor: Annals of Family Medicine, svibanj/lipanj 2010.